
הסיפור הקצר "תפוחים מן המדבר", אשר על שמו קרוי גם הספר, עובד למחזה על ידי ליברכט ועלה לראשונה לבמה בבימויו של עודד קוטלר בשנת 2005. בהפקה זו כיכבו בין היתר השחקנים ליאורה ריבלין ועמוס לביא. בשנת 2015 עלה לאקרנים סרט המבוסס על הסיפור בכיכובם של מורן רוזנבלט ,שלומי קוריאט, ריימונד אמסלם, עירית קפלן ואלישע בנאי. לאחר מכן עלתה בערוץ "כאן 11" גירסה מורחבת של הסרט (מיני סידרה). בשנת 2022 עלה בתיאטרון "בית לסין "המחזה והגיע גם אלינו להיכל התרבות ראשון לציון. בכיכובם של השחקנים תיקי דיין, גל אמיתי ועוד.
שאלתי את ליברכט איך היא מסבירה את הצלחתו של הסיפור? " קשה להסביר הצלחות. בדרך כלל אין תחושה כזאת בשעת מעשה, כך שכל קבלה היא הפתעה. נראה שהסיפור נוגע בעצב חשוף, אולי ההתנגשות בין שמרנות לבין שינוי. במקרה הזה יש לייחס את הקבלה ללשון המיוחדת שהיא, כנראה, די מדויקת".
סביון ליברכט
הסופרת והמחזאית סביון ליברכט נולדה בשנת 1948 במינכן שבגרמניה, בת לניצולי שואה. בשנת 1950 עלתה לישראל עם משפחתה. את נעוריה העבירה בלונדון, שם למדה תסכיתים, כתיבת תסריטאית וצפתה במחזות תיאטרון רבים. בהמשך דרכה למדה ספרות ופילוסופיה באוניברסיטת ת"א ועבדה כעיתונאית בירחון "את". ב – 1986 הוציאה את קובץ סיפוריה הראשון "תפוחים מן המדבר". ליברכט זכתה במגוון פרסים, ביניהם: פרס אלתרמן על קובץ הסיפורים "תפוחים מן המדבר", פרס אקו"ם על התסריט "כידונים ואורכידאות" ופרס מחזאית השנה על "סינית אני מדברת אליך" ועוד. כמו כן זכתה בפרסים בינלאומיים: פרס אמיליה ופרס ויצ"ו האיטלקי על "נשים מתוך קטלוג", וכן פרס אמפלי ופרס ויצ"ו האיטלקי על "מקום טוב ללילה".
"וַיְצַו ה' אֱלֹהִים עַל-הָאָדָם, לֵאמֹר: "מִכֹּל עֵץ-הַגָּן אָכֹל תֹּאכֵל, וּמֵעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע – לֹא תֹאכַל מִמֶּנּוּ, כִּי בְּיוֹם אֲכָלְךָ מִמֶּנּוּ מוֹת תָּמוּת" מתוך ספר בראשית פרק ב פסוקים ט"ז-י"ז
סיפור המחזה
ההצגה עוסקת בדינמיקה המורכבת של משפחה דתית שמרנית. הבת רבקה היא נערה יצירתית וסקרנית שרוצה לחוות את החיים במלואם. היא אוהבת לרקוד ואביה אוסר עליה לעשות זאת. אט אט היא מגלה את "הפירות האסורים" שלעולם החילוני יש להציע.
בהצגה אנו נחשפים לסצנות של אלימות מצד האב כלפי ביתו שבאות לידי ביטוי באיסור יציאה מהבית על ידי נעילתה בחדרה, איסור על שמיעת מוסיקה וריקוד. האב מפעיל לחץ מסיבי על ביתו להתחתן עם אדם מבוגר ממנה. אדם, שהוא מנסה לשדך לה. הוא מצהיר בפניה שהוא מתכוון להזמין את אותו אדם לסעודת שבת, על אף התנגדותה הנחרצת. בעקבות כל המאורעות הללו גוברת בה תחושת המחנק והיא נאלצת לברוח מהבית. היא נוסעת להתגורר בקיבוץ בדרום הארץ. שם היא פוגשת בבחור חילוני צעיר, מתאהבת בו והם הופכים להיות בני זוג. כשאימה באה לבקרה בקיבוץ היא פוגשת נערה עם חזות שונה לחלוטין מזו שהכירה. הצמה המפורסמת שאיפיינה אותה נעלמה לטובת תספורת קצוצה והחצאית המסורתית הוחלפה במכנסים קצרים ובסנדלים.
אלימות
כשאומרים את המילה אלימות לרובנו קופצות לראש אסוציאציות של אלימות פיזית: דחיפה, מכה, בעיטה, אך לאלימות פנים רבות. אלימות כלכלית בה אדם אחד שולט על העניינים הכספיים של האדם האחר, אלימות רגשית שמכוונת אל נפשו של הקורבן וגורמת לו להרגיש שהוא חסר ערך, שהוא חלש ולא שווה. אלימות זו יכולה לבוא לידי ביטוי באמירת ביקורת, שליטה, במילים 'מקטינות', בידוד חברתי, התנשאות וציניות. אלימות זו היא הקשה ביותר לזיהוי ולפעמים מכונה "אלימות שקופה".
ריאיון עם הסופרת
בעיבודים השונים שנעשו לקולנוע ולבמה הרחיבו והתעמקו בדמותו של האב בעוד שבסיפור דמותו נמצאת ברקע ולקחו את דמות האב למקום של גבר אלים, גבר מתעלל ושולט. האם לזה התכוונת כשכתבת את הסיפור?
"כיוון שאני כתבתי את המחזה, עליו נשענו הסידרה והסרט וכיוון שהייתי גם שותפה לכתיבת האחרונים, הרשיתי לעצמי להעמיק את מה שנרמז בסיפור. בסיפור-שכל כולו שישה עמודים-אנחנו יודעים מעט מאוד על האב. במחזה שנכתב עשרים שנה אחרי הסיפור- האב ולא ויקטוריה האם ונוסע לקיבוץ כדי להחזיר את הבת הביתה, לירושלים."
מה הקשר שלך לדת? ומדוע בחרת לכתוב על נערה חרדית שיוצאת בשאלה?
" לא גדלתי בבית דתי, אבל ברור לי שסבי, שאותו לא הכרתי, היה איש דתי. יש לי הערכה לאנשים בעלי אמונה ומעט הערכה למוסדות הדתיים. מדוע בחרתי לכתוב את הסיפור הזה? זאת אחת השאלות שהתשובה לה היא 'אינני יודעת'".
מה המסר של הסיפור מבחינתך?
" מסר היא מילה לא רלוונטית. הסיפור מתאר מצב מסוים והקורא מבין את הדבר ומעניק לה משמעות. לפעמים שני קוראים יבינו אותו או אספקטים שלו-אחרת."
מה דעתך על מצב האלימות נגד נשים בשנת 2022? האם יש לדעתך צורך ביום האישה והאם יש לו משמעות עבורך?
" על הנושא הזה נכתבו עבודות דוקטורט, כך שכל ניסיון שלי לענות ייכשל. אני מאמינה גדולה בחינוך. צריך לחנך ילדות וילדים מגיל צעיר. יום האישה במציאות הנוכחית נחוץ. אולי במציאות אחרת, שבה נראה את פירות החינוך שציינתי קודם, הוא יהיה מיותר."
מה את מעדיפה לכתוב סיפורים קצרים או רומנים ארוכים?
"אני כנראה כותבת של סיפורים קצרים. גם חלק מהרומנים שכתבתי הם בעצם, סיפורים קצרים…"
מי הסופרת האהובה עלייך? מהי בשבילך אישה עוצמתית? האם הרגשת פעם שקשה להיות אישה במקצוע שלך?
"הסופרת האהובה עליי היא דורית לסינג, שנולדה ברודזיה שבאפריקה (זימבבואה היום) והגיעה ללונדון בגיל 30. הספר הראשון שלה שקראתי נקרא "העשב המזמר" ואמרתי לעצמי: "כך אני רוצה לכתוב". אח"כ קראתי ספרים נוספים שלה שהשפיעו עליי."
אישה עוצמתית (ואיש עוצמתי) מגייסת את יכולותיה להשיג את המטרות שהציבה לעצמה, מבלי לדרוס אחרים בדרך.לא קשה להיות אישה במקצוע שלא כמו בימים עברו. אישה צריכה לכתוב ספר טוב או מחזה טוב.
בסיפור "תפוחים מן המדבר" רבקה משתחררת מכבלי הדת ומוציאה את עצמה לחופשי ועל הדרך מביאה משב רוח רענן לחייה של אימה. כתבת את זה ממקום של פמיניזם? בביקורת על מעמד האישה במגזר הדתי?
אני לא חושבת שרבקה "משתחררת מכבלי הדת", אולי "משתחררת מכבלי החברה הדתית". היא מוצאת לעצמה את המקום שבו היא יכולה להביא עצמה לידי ביטוי והיא בוחרת. מהבחינה הזאת זה סיפור פמיניסטי. הוא מתאר שלוש נשים שכל אחת עושה צעד גדול יותר לכיוון עצמה. האחת מורדת בתוך החברה הקיימת: היא בוחרת לא להינשא ולא ללדת, אך נשארת בגבולות החברה הישנה. האחרת ממרה את פי בעלה והשלישית בוחרת לעזוב את השכונה פיסית ולעבור למקום אחר ולבחור את בן זוגה בעצמה."
יצירות נוספות של הסופרת
"תפוחים מן המדבר" היא לא היצירה היחידה של ליברכט שעובדה לבמת התיאטרון, יצירות נוספות שלה הפכו למחזות וביניהן "סוסים על כביש גהה", "הבנאליות של האהבה" ו"סינית אני מדברת אליך".
מספריה- "צריך סוף לסיפור אהבה", "איש ואישה ואיש", "נשים מתוך קטלוג", "קאנון אנושי", "מקום טוב ללילה", "הנשים של אבא", "פנינים לאור היום", "השושבין" ועוד..
תסריטיה לטלוויזיה- "שם נרדף", "האסיסטנט של אלוהים", "כידונים ואורכידאות", "דשאים סגולים", "הילד של דיאנה", "אמא של ולנטינה".