הכוכבות בגיל כה צעיר הביאה עימה מחיר כבד מנשוא. גארלנד נאלצה לוותר על חיי ילדות רגילים בשל הקריירה המפוארת שלה 'שהחלה בגיל  צעיר מדיי, בשנים שהמודעות לזכויותיהם של ילדים, בריאותם וטובתם הנעלה ביותר הייתה נמוכה ביחס להיום, כמה עשרות שנים לפני שנכתבה האמנה לזכויות הילד. בניגוד לימים של שנות האלפיים  בהם  אלימות, ניצול ילדים בעבודה, הרעבה, הטרדות מיניות ושימוש בחומרים משני תודעה בקרב ילדים  לא עוברים על סדר היום. בימים ההם של שנות ה-30 נראה שהיה   זה דבר שבשגרה  לסטור לנערה  שלא עמדה בדרישות של צוות ההפקה על סט הצילומים  ורגע לאחר מכן לצלם עוד סצנה כמו לא היה דבר.

לו רק היה זה עידן המחאות והמהפכות סטייל ״מהפכת ME TOO״ ,הסיכוי של גארלנד לחיים טובים ומאושרים קרוב לוודאי היה גבוה יותר. אבל   היו אלה  זמנים אחרים, ללא אינטרנט וללא זכויות שבכתב, ימים בהם נדמה היה שהכל לגיטימי ומותר, בטח כשמדובר בכוכבות בסדר גודל כזה שכדי לתחזק אותה כל האמצעים היו  "כשרים."

גארלנד סיפרה שאימה  בכבודה ובעצמה נתנה לה בגיל צעיר כדורי מרץ כדי לשמור אותה עירנית על הסט. גארלנד היתה  ״ברווז מטיל ביצי הזהב״ שלה ושל אנשים נוספים בתעשיית עסקי  הבידור. העובדה המצערת  היא שגארלנד לא היתה היחידה בתעשיית עסקי  הבידור שנפלה לסם ולטיפה המרה  ומתה מוות טראגי בטרם עת כתוצאה ממנת יתר. בשנות ה-70 היה זה הזמר מייק ברנט שקיפח את חייו בגיל 27, בשנת 2010 היתה זו הזמרת איימי ווינהאוס שהיתה אלכוהוליסטית, מכורה לסם.  גארלנד  נאלצה גם  לדבוק במשטר דיאטה קפדני  כדי לשמור על הגיזרה לטובת הופעותיה על המסך הגדול.  היו ימים בהם    נאלצה  לעבוד למעלה מתריסר שעות ביממה והדבר  היחיד שיכול  היה לאפשר זאת היה שימוש בכדורי ה״ריטלין ״וכדורים אחרים  אשר כונו במחזה על ידי השחקנית המגלמת את דמותה של גארלנד  ״סוכריות למבוגרים״. אלא שלא מדובר היה בסוכריות ובין אם אתה אדם צעיר או מבוגר,  ללא עזרה ותהליך  גמילה יהיה סופך, לאחר שימוש ממושך בחומרים ממכרים אלה-אסון. הדיאטות שנאלצה לדבוק בהן בעל כורחה  התפתחו להפרעות אכילה קשות. כל אלה  הקשו על גארלנד  לנהל  אורח  חיים יציב, תקין, בריא  ומאוזן. בנוסף  ,התמכרה  גם  לטיפה המרה והפכה לאלכוהוליסטית. בחייה הבוגרים עברה מספר אירועים של התמוטטות עצבים על הסט  ,שגרמו לה לסיים חוזי צילומים לסרטים בטרם עת.

"Where troubels melt like lemon drops"
היא  נישאה 5 פעמים ל-5 בעלים שונים ונולדו  לה שלושה ילדים ,ביניהם  ״לייזה מינלי״ ,שלימים הפכה לשחקנית ולזמרת מפורסמת בעקבות אימה.  גארלנד ידעה  עליות ומורדות במהלך הקריירה  הארוכה  שלה שנמשכה כמעט חמישה עשורים עד למותה הטראגי בגיל 47.  היא נמצאה מתה בחדר האמבטיה בביתה בלונדון ע"י בעלה ה-5 מיקי דינס (אותו משחק השחקן ערן מור במחזה). בחקירה שלאחר המוות נקבע שהיא נפטרה ממנת יתר של "ברביטורט."
היא כיכבה במגוון סרטים והוציאה מספר אלבומים, הופיעה על במות ברחבי העולם עם מבחר שיריה וזכתה במגוון פרסים נחשבים כמו פרס גראמי, פרס גלובוס הזהב וקיים כוכב על שמה בשדרת הכוכבים בהוליווד.

מי שמתבונן מהצד על דמותה המזמרת והמתוקה על מסך הקולנוע ועל הבמות ,לא מתאר לעצמו שמאחורי הקלעים חייה היו טרגדיה מתמשכת. לרוב ,אנשים המכורים לסמים ולאלכוהול הולכים מגיל צעיר בעל כורחם בשבילים שנסללו עבורם ("הסללה") .השבילים הללו מובילים אותם בסופו של דבר לאותה התמכרות שנסללה עבורם בתחילת חייהם .כיוון שהם צעירים הם אינם מודעים להשלכות. "שביל הלבנים הצהובות " של ג׳ודי לא הוביל אל הקוסם  הכל יכול .בניגוד לסוף  הטוב של הסרט ,לתסריט חייה היה סוף מר…

השיר המפורסם somewhere over the rainbow״  מתוך הסרט "הקוסם מארץ עוץ " -״ מעורר  בצופה את  התחושה ,לאחר שנחשפים לסיפור חייה  הטראגי, שהוא  נכתב בדיוק עבורה. זאת  גם כנראה הסיבה ששמרו אותו לסוף המחזה ,כדי לא להותיר אף עין יבשה בקהל.  מאיה דגן נתנה ביצוע וירטואוזי לשיר (שתורגם לעברית) בנוסף ,לאורך כל המחזה ביצעה מספר שירים מהרפרטואר  של גארלנד בצורה מרגשת.

המחזה מותיר את הקהל מרוגש עד דמעות. השחקן איציק כהן ,שמשחק את הפסנתרן שג'ודי הכי אוהבת  להופיע איתו אומר על התפקיד שלו:" המחזה מציג את סיפורה המאוד מרתק של ג'ודי. הוא מתעד את החודשים האחרונים בחייה של הדמות האייקונית הזאת ,ששרה שירים כל כך יפים. לעומת הקריירה המאוד מפוארת שלה ,היו לה חיים מאוד קשים. המחזה מראה לנו את מה שקורה מאחורי הקלעים . איך בן אדם שחי באור הזרקורים ,חי חיים מאוד עלובים . אלה הסודות מאחורי ה"אגדה המכונה ג'ודי גארלנד". התפקיד שלי הוא הפסנתרן שהיא הכי אוהבת  להופיע איתו. איש הסוד שלה. עושה הכל שיהיה לה טוב. הסרט שעשו מבוסס על ההצגה הזאת, אבל בסרט אין את הדמות של הפסנתרן. זו זווית אחרת.זה  יותר קטן ויותר אינטימי."

השמלות שהשחקנית מאיה דגן מחליפה  במהלך המחזה תואמות את רוח התקופה ומעניקות תחושה שאנחנו נמצאים ממש באולם בו הופיעה. התפקיד שמגלמת אלה רוזנצוויג מעניק נפח לדמותה של גארלנד על הבמה , היא משחקת את גארלנד בתקופות שונות בחייה –בילדותה ובנעוריה ובסוף ההצגה מתמזגת הילדה ג'ודי עם ג'ודי הבוגרת והן פוסעות יחד על השביל במעין השלמה וחיבור.

 

המחזה נוגע בנימים הדקים של הרגש והאנושי ומעורר בנו חמלה  והזדהות לסיפור חייה של הדמות הטראגית הזו.


2025 © כל הזכויות שמורות
דילוג לתוכן